Home » » ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း တုိးျမင့္လာ၃၀ မွ ၄၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ၀န္းက်င္မွာ အစားအေသာက္ေၾကာင႔္ ျဖစ္ေၾကာင္း ပညာရွင္ မ်ားသံုးသပ္ ...

ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း တုိးျမင့္လာ၃၀ မွ ၄၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ၀န္းက်င္မွာ အစားအေသာက္ေၾကာင႔္ ျဖစ္ေၾကာင္း ပညာရွင္ မ်ားသံုးသပ္ ...

Written By ေမာင္ေစတနာ on Wednesday, October 6, 2010 | 11:20:00 PM



ၿမိဳ႕ျပတြင္ ေနထုိင္သူမ်ားအၾကား ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း တုိးျမင့္လာၿပီး ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္းမွ ၄၀ ရာခုိင္ႏႈန္း၀န္းက်င္မွာ အေျခခံအစားအစာမ်ား အပါအ၀င္ အစားအေသာက္မ်ားႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ထုိ႔ျပင္ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ယခင္ကထက္ အစားအေသာက္စားသုံးမႈ ဓေလ့စ႐ုိက္ကုိ အေျခခံသည့္ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ မ်ားျပားလာမႈေၾကာင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ အစားအေသာက္ စားသံုးမႈ ျပႆနာမွာ ထိပ္တန္းအေရးကိစၥ တစ္ရပ္ျဖစ္လာေၾကာင္းႏွင့္ အစားအစာသည္ လူထုက်န္းမာေရးအတြက္ ေဘးအႏၲရာယ္ကင္းရွင္းၿပီး သက္ရွည္ က်န္းမာေစသည့္ အေျခအေန ျဖစ္ေပၚေစေအာင္ ဖန္တီးေပးရန္လုိအပ္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ထင္ျမင္ခ်က္ေပးခဲ့ပါသည္။

"ၿမိဳ႕ျပလူေနမႈစနစ္ ဖြံ႕ၿဖိဳးလာတာေၾကာင့္ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ၊ ေသြးတုိး၊ ဆီးခ်ဳိ၊ အသည္း ေျခာက္၊ သည္းေျခအိတ္ေက်ာက္ တည္၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ေက်ာက္ တည္ေရာဂါ၊ အစာအိမ္နဲ႔အူလမ္း ေၾကာင္းေရာဂါေတြအျဖစ္မ်ားၾကတယ္။ ကင္ဆာျဖစ္ၿပီး ေသတဲ့လူေတြလည္း မ်ားလာတယ္။ ဒါေၾကာင့္စားသုံးသူ ေတြအေနနဲ႔ဆုိးေဆးပါတဲ့အစားအစာ ေတြ၊ မႈိပါတဲ့အစားအစာေတြ ေရာေႏွာ မႈရွိမယ္ထင္တဲ့အစားအစာေတြကုိ လုံး၀ေရွာင္ရမယ္။ ေရွာင္လုိ႔မရဘူး ဆုိရင္ေလွ်ာ့စားရမယ္။ စားႏုိင္ေသာက္ ႏုိင္တဲ့သူေတြဆို အသားေလွ်ာ့စားၿပီး ငါးကုိပုိစားပါ။ အဆီေလွ်ာ့စားဖုိ႔၊ မ၀ေအာင္ အစားအစာကယ္လုိရီ ေလွ်ာ့စားဖုိ႔၊ ဆားနဲ႔ဆားစိမ္အစား အစာေတြ၊ က်ပ္တင္က်ပ္တုိက္ထား တဲ့ အစားအစာေတြကုိခ်င့္ခ်ိန္ၿပီး စားဖုိ႔လုိပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အစိမ္းေရာင္၊ အ၀ါေရာင္အသီးအရြက္ေတြ ကုိ စနစ္တက် သန္႔စင္ၿပီး မ်ားမ်ားစားဖုိ႔နဲ႔ အမွ်င္မ်ားမ်ားပါတဲ့ အစားအစာေတြကုိ ပုိစားဖုိ႔ တုိက္တြန္းခ်င္ပါတယ္"ဟု ပါေမာကၡ(ၿငိမ္း)ေဒါက္တာ ျမင့္ျမင့္ခင္က ေျပာၾကားပါသည္။


ဒုတိယ ပါေမာကၡခ်ဳပ္ (ၿငိမ္း) ေဒါက္တာေအာင္ႀကီးကလည္း" ၿမိဳ႕ျပမွာ လူေနထုိင္မႈေတြ အရင္ကထက္ ပုိမ်ားလာတယ္။ ၿမိဳ႕ျပမွာ ပုိျဖစ္တဲ့ေရာဂါေတြလည္း ရွိလာတယ္။ ႏွလံုး၊ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ၊ ေသြးတုိး၊ အသည္း၊ ေက်ာက္ကပ္၊ အစာအိမ္ နဲ႔အူလမ္းေၾကာင္းတုိ႔မွာ ျဖစ္တဲ့ နာတာရွည္ေရာဂါေတြပုိျဖစ္လာတာ ေတြ႕ရတယ္။ အစားအစာေတြထဲမွာ သဘာ၀အစားအစာကို အေကာင္းဆံုးျဖစ္ေပမယ့္ အေၾကာင္းေၾကာင္းေၾကာင့္ ဓာတုပစၥည္းပါ၀င္တာေတြ စားလာရတယ္။ စီးပြားေရးပုိဆန္ လာတဲ့အတြက္ တာရွည္ခံပစၥည္း ေတြထည့္တာတုိ႔၊ သက္တမ္းေက်ာ္ လြန္တာေတြေရာင္းတာတုိ႔၊ ဆုိးေဆး တုိ႔လုိ အပုိပစၥည္းေတြထည့္တာတုိ႔ ရွိလာတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စားသံုးသူ ေတြက အႏၲရာယ္ကင္းတာကုိေရြး ခ်ယ္ႏုိင္ဖုိ႔လုိတယ္။ ေနာက္ၿပီး စနစ္ တက်သန္႔စင္ၿပီး စားဖုိ႔၊ ဆုိးေဆးနဲ႔ မႈိပါ၀င္တဲ့အစားအစာေတြကုိ လံုး၀ မစားဖုိ႔၊ သက္ဆုိင္ရာကထုတ္ျပန္ တဲ့ သတိေပးေၾကညာခ်က္ေတြကုိ လုိက္နာဖုိ႔၊ က်န္းမာေရးဗဟုသုတ ရွိေအာင္ႀကိဳးစားဖုိ႔လုိပါတယ္။ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ စားသံုးသူေတြ ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းရွင္းဖုိ႔ ေဆာင္ရြက္ႏုိင္မယ့္ စား သံုးသူအဖဲြ႕အစည္းတစ္ရပ္ တည္ ေထာင္ဖုိ႔လည္းလုိပါတယ္" ဟု ထင္ ျမင္ခ်က္ေပးခဲ့သည္။

ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ေက်းလက္ေဒသမွ ၿမိဳ႕ျပသုိ႔အေၾကာင္းအမ်ဳိးမ်ဳိး ႏွင့္ ေျပာင္းေရႊ႕လာသူ အမ်ားအျပား ရွိေနၿပီး ၿမိဳ႕ျပတြင္ေရာက္ရွိေနထုိင္ ေနၾကသူမ်ားအေနျဖင့္အလုပ္အကုိင္ ႏွင့္ ဆက္သြယ္သြားလာေရး မွအစ လူေနမႈစ႐ုိက္ ေျပာင္းလဲလာကာ အသင့္စား စားေသာက္ကုန္မ်ားကုိ ပုိမုိစားသံုးလာရေၾကာင္း၊ အိမ္တြင္ အစားအစာခ်က္ျပဳတ္မစားႏုိင္သူ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ အသားငါးက အစ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ မစားႏုိင္သူ၊ ဆုိင္ရွိအစားအစာအား ၀ယ္စားရသူ၊ အလ်င္စလုိခ်က္စားရသူ မ်ားလာေၾကာင္းႏွင့္ အသင့္စားအစားအစာမ်ား စားသံုးမႈပုိမုိ လာသည္ႏွင့္အမွ် အစားအစာတြင္ မလုိအပ္ဘဲ အပုိေဆာင္းပစၥည္းမ်ားႏွင့္ အျမင္လွေစ ရန္ျပဳလုပ္မႈမ်ား အၿပဳိင္အဆုိင္ ျပဳလုပ္လာၾကေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ဆိုပါသည္။

အစားအစာေၾကာင့္ ျဖစ္သည့္ ေဘးအႏၲရာယ္ျဖစ္ေပၚမႈ အမ်ားအျပား ရွိႏုိင္ေၾကာင္း၊ အစားအစာ ကုိ တာရွည္ခံေစရန္ျပဳလုပ္သည့္ ယမ္းစိမ္း၊ ႏုိင္ထ႐ုိက္၊ ႏုိင္ထ႐ုိစမင္း၊ အစားအစာ အေရာင္လွေစရန္ ျပဳလုပ္သည့္ စက္မႈသုံးဆုိးေဆးမ်ား၊ ေစ်းကြက္အတြင္းရွိ အစားအစာအခ်ဳိ႕တြင္ ပါ၀င္လ်က္ရွိေသာ Aflatoxin၊ Fusarium၊ Microtoxin စသည့္ မႈိမ်ား၊ ဓာတ္ေျမၾသဇာ အလြန္အကြၽံ သုံးစြဲထားေသာ စားေသာက္ကုန္မ်ား စသည္တုိ႔ေၾကာင့္ ေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္ေၾကာင္း က်န္းမာေရးပညာရွင္မ်ားက ရွင္းျပပါသည္။

"အစားအေသာက္မွာ အဓိက ေဘးအႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏုိင္တာ ႏွစ္ပုိင္းရွိတယ္။ ရက္လြန္ေနတဲ့ အစားအစာေတြနဲ႔ လူေတြစားသံုးဖုိ႔ မသင့္တဲ့ ဓာတုပစၥည္းပါ၀င္တဲ့ အစားအစာေတြပါ။ ဓာတုပစၥည္းမွာ သံုးပုိင္း ရွိတယ္။ ပုိးသတ္ေဆး သံုးထားတဲ့ အစားအစာ၊ ဓာတုပစၥည္းသံုးထားတဲ့ အစားအစာေတြစားထားတဲ့ အသားငါးေတြနဲ႔ အေရာင္ဆုိးထား တဲ့ အစားအစာေတြပါ။ ဒီဓာတုပစၥည္း ေတြေၾကာင့္ အသည္း၊ ေက်ာက္ကပ္ နဲ႔ အူမႀကီးေရာဂါ စတာေတြ ျဖစ္လာတယ္။ ကင္ဆာျဖစ္တဲ့အထိ ဒါေတြ ကျပင္းထန္ပါတယ္။ မႈိတက္တဲ့ စားေသာက္ကုန္ေတြကလည္း ကင္ဆာျဖစ္ေစပါတယ္"ဟု ပါေမာကၡေဒါက္တာ ခင္ေမာင္၀င္းက ရွင္းျပပါသည္။

ထုိ႔ေၾကာင့္ အစားအစာ၀ယ္ယူ စားသံုးရာတြင္ အစားအစာ၌ ပါ၀င္ေသာ ထည့္၀င္ပစၥည္းမ်ား၊ အပုိေဆာင္း ပစၥည္းမ်ား၊ ပုိးသတ္ေဆးအေရာ အေႏွာမ်ား၊ ပုိး၀င္ေရာက္မႈမ်ား၊ သက္တမ္းမ်ား စသည္တုိ႔ကုိ စားသံုးသူ မ်ားက သတိျပဳ၀ယ္ယူသင့္ေၾကာင္း က်န္းမာေရးပညာရွင္မ်ားက ထင္ျမင္ သံုးသပ္ထားပါသည္။

Share this article :

0 comments:

Free Online Radio Media





 
ေနေဇာ္လင္း - ORMM(Malaysia News)
Copyright © Mg Say Ta Nar 1+2+3 (ALL IN ONE)
NAY ZAW LIN1(မေလးရွား အြန္လိုင္း ေရဒီယုိ မီဒီယာ)
9.9.2009 ရက္ေန႔တြင္ စတင္ဖြင္႔လွစ္ထားေသာ ဖရီးဝဘ္ဆိုဒ္ ျဖစ္သည္။