Home » , » အစာမေၾကဘူးလား သေဘၤာသီးစိမ္းကိုစား (က်န္းမာေရး)

အစာမေၾကဘူးလား သေဘၤာသီးစိမ္းကိုစား (က်န္းမာေရး)

Written By ေမာင္ေစတနာ on Saturday, May 18, 2013 | 11:55:00 AM

သေဘၤာသီးစိမ္းက သေဘၤာသီးမွည္႔ထက္ ဘာလို႔ပိုေကာင္းသလဲ။ သေဘၤာသီးမွည္႔မွာ ဓါတ္တိုး ဆန္႔က်င္ (antioxidant) ပစၥည္းမ်ား ႏွင့္ ဗိုက္တာမင္ေတြ ပါ၀င္ေပမယ့္ သေဘၤာသီး စိမ္းမွာ ပိုမိုႂကြယ္၀တဲ့ papain ဓါတ္ေၾကာင့္ အစာေျခအင္ဇိုင္းေတြျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။

Papain ဓါတ္က အစာအိမ္ကိုဘယ္ လို အက်ိဳးျပဳသလဲ။ Papain ဓါတ္ဟာ ခိုင္ခံ့ေတာင့္တင္းတဲ့ ပ႐ိုတင္းေတြကိုေတာင္ ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ Papain ကို အသားႏူးေဆး (meat tenderizer) အျဖစ္ထုတ္လုပ္ၿပီး ေရာင္းခ်လ်က္ရွိ ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ Papain ႂကြယ္ ၀တဲ့ သေဘၤာသီးစိမ္းကိုစားရတာ အလြန္အားေကာင္းတဲ့ အစာေျခအင္ ဇိုင္းကို အစာအိမ္ထဲထည္႔ထားတာ ပါပဲ။ သေဘၤာသီးစိမ္းကိုဘာေၾကာင့္ အစာမရွိတဲ့ အခ်ိန္မွာစားရတာလဲ။ ဗိုက္ထဲအစာမရွိတဲ့အခ်ိန္ သေဘၤာသီးစိမ္းစားတဲ့အခါ ဟိုက္ဒ႐ုိကလုိရစ္အက္ဆစ္ပမာဏ နည္းေစ ပါတယ္။ အစာအိမ္ထဲမွာ ဟိုက္ဒ႐ိုကလိုရစ္အက္ဆစ္နည္းတာေၾကာင့္ ပ႐ိုတင္းေခ်ဖ်က္အင္ဇိုင္းေတြဟာ အစာအိမ္မွ အူသိမ္အထိ အေလအ လြင့္မရွိဘဲ ဆင္းသြားႏိုင္ပါတယ္။

အူသိမ္ထဲေရာက္လာတဲ့ ပ႐ိုတင္းေခ် ဖ်က္အင္ဇိုင္းေတြကို ေသြးလည္ပတ္မႈ စနစ္ကစုပ္ယူၿပီး ေသြးတြင္း ဓါတ္တုိးပ႐ိုတင္း (oxidized protein) ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးပါတယ္။ အား ေကာင္းတဲ့ပ႐ိုတင္းေခ်ဖ်က္အင္ဇိုင္းတစ္ခုျဖစ္တဲ့ Papain ကို အစာမရွိတဲ့ အခ်ိန္ ဦးဆံုးစားလိုက္တဲ့အခါ ေသြးထဲကို အေလအလြင့္မရွိ ေရာက္သြားေစၿပီး အဆိပ္အေတာက္ ပ႐ိုတင္း ေတြကိုေခ်ဖ်က္ေပး တာေၾကာင့္ ေသြးခဲေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေပး ျခင္း၊ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ေခ်ဖ်က္ေပး ျခင္းစတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားရရွိမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ 

ေဇာ္ကို
Source: hive-health-media
Share this article :

0 comments:

Free Online Radio Media





 
ေနေဇာ္လင္း - ORMM(Malaysia News)
Copyright © Mg Say Ta Nar 1+2+3 (ALL IN ONE)
NAY ZAW LIN1(မေလးရွား အြန္လိုင္း ေရဒီယုိ မီဒီယာ)
9.9.2009 ရက္ေန႔တြင္ စတင္ဖြင္႔လွစ္ထားေသာ ဖရီးဝဘ္ဆိုဒ္ ျဖစ္သည္။