ေဂၚဖီထုပ္ႏွင့္ broccoli တို႔ကဲ့သို႔ ေဂၚဖီထုပ္ငယ္ကေလးေတြဟာ အေကာင္းဆံုးအဆိပ္ေျဖသည့္ အက်ဳိး ေက်းဇူးမ်ားရွိတဲ့ brassica မ်ဳိးစု၀င္ ျဖစ္ပါသည္။
ေဂၚဖီထုပ္ငယ္ကေလးမ်ားတြင္ အသည္း၏အဆိပ္ အေတာက္ဖယ္ရွားျခင္းျဖစ္စဥ္ကို လႈပ္ရွားထႂကြေစသည့္ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ားပါ၀င္ပါသည္။
ပင္ေပါက္အေညႇာင့္မ်ားသည္ ေဖာလစ္အက္ဆစ္၊ ဗီတာမင္ေအ၊ မန္းဂနီးစ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ဘီ ဗီတာမင္မ်ား၊ (Essential fatty acid) မရွိမျဖစ္အဆီဓာတ္မ်ားႏွင့္ သံဓာတ္တို႔ႂကြယ္၀၍ အသားဓာတ္၊ မီးစုန္းဓာတ္၊ မဂ္ၢနီဆီယမ္၊ ဗီတာမင္အီး၊ ကယ္လ္ဆီယမ္ႏွင့္ ေၾကးနီအခ်ဳိ႕တို႔လည္း ပါရွိပါသည္။
ေဂၚဖီထုပ္ငယ္ကေလးမ်ားသည္ အသည္းကင္ဆာႏွင့္ ဆက္စပ္လ်က္ရွိသည့္ afatoxin လို႔ ေခၚသည့္ အဆိပ္ျမင့္တက္မႈကို ခ်ဳပ္ထိန္းႏိုင္သည္ကို ေလ့လာေတြ႔ရွိရပါသည္။
သုေတသနျပဳခ်က္အရ ေဂၚဖီထုပ္ငယ္ကေလးမ်ားသည္ အသည္းကင္ဆာျဖစ္မႈႏွင့္ ဆက္စပ္ေနသည့္ aflatoxin ဟုေခၚသည့္ အဆိပ္တစ္မ်ဳိးကို ေျခဖ်က္လ်က္စီးကရက္ေသာက္သံုး၍ ျဖစ္ေပၚလာ သည့္ ႏိုင္ထ႐ိုဆမင္း (Nitrosemines) တို႔ကိုလည္း ပ်က္ျပယ္ေစပါသည္။
Ref: Aprils Star Travels Magazine.
By: Health Articles
Source by :http://guidingstarsofburma.blogspot.com/
ေဂၚဖီထုပ္ငယ္ကေလးမ်ားတြင္ အသည္း၏အဆိပ္ အေတာက္ဖယ္ရွားျခင္းျဖစ္စဥ္ကို လႈပ္ရွားထႂကြေစသည့္ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ားပါ၀င္ပါသည္။
ပင္ေပါက္အေညႇာင့္မ်ားသည္ ေဖာလစ္အက္ဆစ္၊ ဗီတာမင္ေအ၊ မန္းဂနီးစ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ဘီ ဗီတာမင္မ်ား၊ (Essential fatty acid) မရွိမျဖစ္အဆီဓာတ္မ်ားႏွင့္ သံဓာတ္တို႔ႂကြယ္၀၍ အသားဓာတ္၊ မီးစုန္းဓာတ္၊ မဂ္ၢနီဆီယမ္၊ ဗီတာမင္အီး၊ ကယ္လ္ဆီယမ္ႏွင့္ ေၾကးနီအခ်ဳိ႕တို႔လည္း ပါရွိပါသည္။
ေဂၚဖီထုပ္ငယ္ကေလးမ်ားသည္ အသည္းကင္ဆာႏွင့္ ဆက္စပ္လ်က္ရွိသည့္ afatoxin လို႔ ေခၚသည့္ အဆိပ္ျမင့္တက္မႈကို ခ်ဳပ္ထိန္းႏိုင္သည္ကို ေလ့လာေတြ႔ရွိရပါသည္။
သုေတသနျပဳခ်က္အရ ေဂၚဖီထုပ္ငယ္ကေလးမ်ားသည္ အသည္းကင္ဆာျဖစ္မႈႏွင့္ ဆက္စပ္ေနသည့္ aflatoxin ဟုေခၚသည့္ အဆိပ္တစ္မ်ဳိးကို ေျခဖ်က္လ်က္စီးကရက္ေသာက္သံုး၍ ျဖစ္ေပၚလာ သည့္ ႏိုင္ထ႐ိုဆမင္း (Nitrosemines) တို႔ကိုလည္း ပ်က္ျပယ္ေစပါသည္။
Ref: Aprils Star Travels Magazine.
By: Health Articles
Source by :http://guidingstarsofburma.blogspot.com/
0 comments:
Post a Comment